Wednesday, May 18, 2011

..:: Resepi - resepi kek ::..

Atas permintaan rakan-rakan yg aku sayangi sekalian aku dgn berbesar hati nya berkongsi resepi - resepi kek yg telah aku pelajari sewaktu menjalani kursus pembuatan kek kat Kolej Komuniti Kuala Kangsar... let's cekidaut ya!

Chocolate Ganache



Bahan-bahannya :
1. cooking chocolate                        750gm dicincang 
2. cooking cream                              500ml

Cara-caranya :
1. Panaskan cream sehingga mendidih.
2. Gaulkan coklat yang telah dicincang tadi sehingga coklat cair.
3. Sejukkan dahulu sebelum digunakan.

Tips : seelok-eloknya panaskan cream dan coklat tadi tu dengan cara double boil ya. ini untuk mengelakkan coklat drpd hangus dan ia lebih selamat. 

*Coklat ganache ni sama je seperti topping yg kita sapukan atas kek yg kita buat :)






Kek Coklat



Bahan-bahannya :
1. Mentega                                      125gm
2. Gula kastor                                  250gm
3. Telur                                            3biji (Gred A)
4. Soft Flour                                    50gm
5. Strong Flour                                125gm
6. Soda Bikarbonat                          3gm
7. Baking Powder                            3gm
8. Serbuk Koko                               40gm
9. Air                                               160gm

Cara-caranya :
1. Pukul mentega dan gula selama 8minit pada kelajuan sederhana.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Ayak tepung bersama soda bikarbonat, baking powder, dan serbuk koko.
4. Masukkan tepung berselang seli dengan air.
5. Masukkan ke dalam tin kek bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
6. Sejukkan sebelum dilapisi dengan coklat ganache.

Tips: sebelum kita lapiskan kek kita dgn coklat ganache, kita potong kek tu pd 2 lapisan ya. then antara 2 lapisan tu kita sapukan dengan coklat ganache. cantumkan semula kedua-dua lapisan kek tersebut, kemudiannya sapukan coklat ganache pd seluruh kek ya :)

* Soft flour ni seperti all purpose flour macam Cap Sauh tu...
* Strong Flour pula ialah high protein flour...





Walnut Crumble Cake



Bahan-bahannya :
1. Mentega                                                     115gm
2. Gula                                                            125gm
3. Telur                                                           3biji
4. Soft Flour                                                    215gm
5. Baking Soda                                               5gm
6. Baking Powder                                           5gm
7. Sour Cream                                                250gm

Topping :
1. Gula merah                                                 100gm
2.Serbuk Kayu Manis                                    1gm
3. Walnut yg dicincang kasar                        70gm
4. Mentega                                                     20gm

Gaulkan bahan-bahan topping sehingga sebati ya.

Cara-cara membuat Kek Walnut Crumble :
1. Pukul mentega dan gula selama 8 minit pada kelajuan sederhana.
2. Masukkan telur satu persatu sehingga sebati.
3. Masukkan sour cream. Biar selama 1 minit.
4. Ayak tepung bersama baking soda dan baking powder. Masukkan sedikit demi sedikit.
5. Masukkan separuh dari adunan tadi dan masukkan kedalam acuan kek.
6. Lapiskan separuh adunan walnut dan tutup dengan sebahagian lagi dengan adunan kek tadi.
7. Taburkan lagi separuh adunan walnut ke atas kek tadi.
8. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
9. Sejukkan sebelum dimakan.


Tips : kalau takde sour cream, boleh gantikan dgn yogurt ok... cara buat sour cream ni senang saja, gunakan 500gm cheese dan juga 1biji lemon... Selamat mencuba!!!



Kek Marble



Bahan-bahannya :
1. Gula kastor                                            125gm
2. Mentega                                                125gm
3. Telur                                                      3biji
4. Tepung Super Fine                                125gm
5. Baking Powder                                      1/4 sudu mkn
6. Esen Vanilla                                          1/4 sudu mkn


Cara-caranya :
1. Pukul mentega dan gula kastor selama 6 minit sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan tepung bersama baking powder sedikit demi sedikit.
4. Tambahkan esen vanilla. Pukul 30saat.
5. Masukkan ke dalam acuan kek.
6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit.




SELAMAT MENCUBA (n_n)~


2 comments:

  1. wow...bestnya...thanks utk resepi tu. ada masa nti bolehlah cuba ^^...

    ReplyDelete
  2. u're most welcome... resepi ni senang di ikut, simple + delicious... ahakss... insyaAllah, next time resepi2x untuk membuat roti bakal menyusul pula (n_n)...

    ReplyDelete