Friday, March 25, 2011

..:: kreatif tanpa batasan (edisi laluan pejalan kaki) ::..

ahaksss... slps selesai menghadapi test Evidence II yg 'mencabar' sebentar td, aku pun ape lagi, amik kesempatan utk lepak forum & baca online newspaper sementara masih ade mase terluang ni... hehu... ari ni aku juz nak kongsi dgn korang sume tentang betapa kreatif nya manusia zaman skg ni sehinggakan aku pun terpesona dgn kreativiti yg dorg tunjukkan ni... idea dorg ni mmg sangat-sangat unik...  jom kite same-same tgk hasil kreativiti & hasil seni dorg ni... let's cekidaut, bebeh =)

konon-konon tgh memancing padahal takde mende pun... kreatif kan?


fuyyooo... kreatif, kreatif...

nampak real kan?

hehu... mmg kreatif lor dorg yg wat 3d road painting ni

ini lagi satu 3D road painting yg aku suka (n_n)



t0mei nyeee....


~amazing~


*i like*


perghhhh... mantap kan? bila agaknya Malaysia nk wat camni gak...



jom mandi air terjun... hehu!

Sunday, March 20, 2011

..:: Cinta vs Rokok ::..

Hee... org lain sume sibuk study untuk 3tests throughout this week tapi aku sempat lagi berblogging... ahaksss... come on, hawa... wake up from ur DAY dream... study meh... aku nak amik mase ckit lor b4 continuing study EPS, IBT & EVI. Topic aku ari ni --- aku nak sentuh tentang cinta dan rokok... tetibe terlintas lak topik ni kat kepala otak aku... hehehe... Tentu korang tertanya-tanya atau buat-buat tanya ape kaitan nya cinta dan rokok ni... mcm takde hubungkait langsung... ahha... ade dua situasi yg aku boleh bg kat korang tentang topik yg aku nak kopek ari ni. situasi pertama adalah mengenai insan yg mmg perokok tegar atau perokok yg biase-biase je tapi tak pernah bercinta dan situasi yg kedua pulak insan yg x pernah termimpi atau terfikir nak smoking tapi pernah merasa apa itu erti cinta (tak kira lor yg sedang, tengah atau pernah bercinta)... Aku akan terangkan kedua-dua senario ni dari spektrum yg berbeza...

1st senario --> perokok yang tak pernah bercinta

aku akan terangkan senario perokok yang tak pernah bercinta 

Jangan salah faham lak, aku mmg bukan perokok tapi senario ni aku terangkan dan simpulkan melalui observation dan jugak kajian yg aku buat... kalau org yg terdekat dgn  kita pun smoking, tentu lor kita dapat tahu serba sedikit tentang perokok ni, betul tak? Pada aku,kebanyakan org yg smoking ni bermula drpd pengaruh rakan-rakan... lepas tu, dorg yg smoking ni selalu guna alasan smoking untuk hilangkan stress atau tahan darpida mengantuk ketika memandu kereta (usually)... contohnya memandu dari KL ke JB, kalau tak hisap rokok sepanjang driving rasa cam kesunyian & bapak bosan kan... tu antara alasan kenapa perokok ni merokok time driving... ahaksss.... Orang yg smoking ni bukannya dorg tak tahu merokok ni membahayakan kesihatan, malah kat kotak rokok tu sendiri ade mcm-mcm gambar yg mengerikan untuk psiko dorg tapi disebabkan kesan rokok tu atas diri dorg, dorg jadi ketagih & tak boleh nak tinggalkan habit merokok tu. Effect yg paling utama tentu lor untuk hilangkan stress dan effect yg kedua sudah tentu ketagihan atau addicted pd rokok yg buatkan perokok ni tak boleh buang habit merokok tu... Aku tahu bukan senang nak berhenti merokok, kalau tetibe suruh stop smoking tu mmg tak dapat lor. org yg terdekat dgn aku pun kalau suruh berhenti merokok mmg dia takkan buat pny, cuma yg dia mampu buat kurangkan smoking atau tak smoking bile dgn aku... tapi selalu je kantoi... org yg smoking ni kalau kita bau tapak tgn dorg, mmg senang je kantoi... Aku tgk dulu ayah aku, nak berhenti smoking, bukannya senang al maklumlah lebih kurang 30 thn lebih smoking, tetibe nak stop, perghhh.. cian aku tgk... tapi berbekalkan ketabahan dan semangat yg tinggi, kini ayah aku da 5-6tahun stop smoking... alhamdulillah... Salah satu analogi yg aku boleh bagi untuk menggambarkan betapa sukarnya nak stop smoking ialah game... contohnya, kalau org tu gile main Dota, counterstrike, PS2, PS3, tetibe kita suruh dorg ni berhenti main sbb game tu tak berfaedah, ade ke dorg nak dgr cakap kita? takde maknanye...bagi kita yg tak suka main game mmg akan ckp game tu membuang masa, tak berfaedah, bla,bla,bla... tapi bg kaki game ni, dorg akan cakap game ni buat otak dorg ligat berfikir, leh blaja atur strategi and wutnot... camtu jugak dgn memancing... bg org yg suka memancing, ade mase je mesti nak pg jd nelayan part time, bg dorg memancing ni bagus untuk tanam sifat kesabaran dalam diri. tapi bg org yg tak minat memancing akan cakap memancing tu buang mase, buang tenaga, buang duit etc... Macam tu jugak lor dgn smoking... ade yg cakap smoker ni mulut busuk mcm longkang, tangan busuk, nafas berbau, bako duit & wutever... tp bg perokok, dgn smoking dorg boleh hilangkan rase stress, leh wat dorg hepi go lucky & wutnot...


2nd senario --> org yg pernah bercinta tapi tak pernah merokok...


Situasi kedua ni, mmg kena kat batang hidung sendiri lor... ahaksss... Orang yang bercinta ni kan, situasi nya lain ckit dari situasi kat atas tu tapi effect dia same je... Dalam bercinta ni kan, kadang-kadang tu org yg bercinta ni tau yang apa yang dia buat tu salah tapi dia tetap buat jugak sebab pasangan dia suka atau pasangan dia mintak. Contohnya, si boyfriend mintak girlfriendnya pakai baju yang seksi. Si girlfriend maybe tak suka pakai atau tak biasa pakai tapi demi ingin memenuhi kehendak boyfriendnya dia pun pakai la.konon-konon nak amik hati si boyfriend ler tu... Atau si girlfriend mintak boyfriend jangan pakai slipper jamban time kuar dating  sebab selebeh & selekeh kalau pakai so si boyfriend ni pun selalu la pakai sneakers setiap kali kuar dating walaupun dia tak suka. Ni contoh yang aku boleh bagi setakat ni. Kalau ikutkan byk lagi contoh boleh bagi ni hehehehe... kesimpulannya, semakin sayangnya seseorang tu pada pasangan dia maka semakin banyak yang dia sanggup korbankan. Bukannya dia tak tahu apa yang dia buat tu salah atau tak kena dengan diri dia tetapi disebabkan sayang dia sanggup buat. da macam-macam kes yg kita baca kat surat khabar atau magazine sebab syg menyayang yg akhirnya tak ke mana-mana tapi bawak kerosakan dan keaiban saja pd diri sendiri...




Moral nya sekarang ni kita takleh nak cakap lebih-lebih tentang cinta kalau kita sendiri pun tak pernah rasa ape itu cinta... besides, jgn nak kutuk lebih-lebih tentang org yg smoking kalau kita sendiri bukan jenis yg hisap benda alah tu... Cukup lor sekadar renungan untuk diri sendiri dan jugak org tersayang... ada akal, da boleh fikir mane baik dan mana buruk... yg penting nya, amalkan sikap bersederhana, itu sudah memadai dari duk kepoh-kepoh tak tentu hala... bagi insan yang termasuk dalam kategori org yg bercinta dan merokok, fikir dalam-dalam sikit erh pe effect dan natijahnya pd diri korang... sekian...


renung-renungkan & selamat berfikir!  

..:: Si jAhAnAm BeRhAtI bInAtAnG!!! ::..

tempat kejadian
Alkisah nya, td aku baca kisah seorg wanita yg dirogol tanpa belas kasihan oleh si jahanam yg berhati iblis bernafsukan binatang liar... heee... ter'emo' pulak tetibe...  ade ke patut rogol pempuan tu kat tepi kaki lima Bideford, Devon. dah la tu, yg paling kesian, org yg lalu lalang lak tak buat pape tindakan langsung. yg naik motor tu, langsung x berhajat nak berhenti tolong ke ape... haishhhh... seolah-olah pempuan tu rela diperlakukan sebegitu rupa, padahal pempuan tu punya lor meronta-ronta supaya dilepaskan tapi apakan daya, si jahanam tu berbadan besar dan overpowered sehinggakan dia x mampu untuk melawan... terpaksa rela lor dirogol makhluk tu... Tak tau lor sama ada org yg lalu lalang tu pekak + tuli + takde kesedaran sivik + takde perikemanusiaan sesame insan ke ape... Wat tenging je bile tgk aksi rogol tu... 

si 'brute'
Fakta kes nya begini, Si jahanam tu didapati mengekori mangsa melalui jalan menghala ke North Devon. pempuan tu ekceli br je lepas jumpa bf & on the way balik rumah parents dia. Then tetibe si "brute" ni lak ugut mangsa ni dgn pisau... perghhhh.... kurang ajo tul! Mangsa ni pulak time tu cuba menolak si jahanam, tendang dia, pukul-pukul si brute ni dgn harapan dpt lepaskan diri tp si brute ni kuat sgt... selepas cubaan nya gagal, si jahanam ni pun tarik mangsa ke tepi jalan dan rogol si mangsa di situ jugak...

muka kembar ni ade mirip-mirip dengan perogol kat ats kan? 
Lepas je dia puaskan nafsu wild-boar dia tu boleh ler pulak si brute ni pg kecoh-kecoh kat polis kate mangsa tu setuju having sex kat kaki lima tu... dorg having sex dgn kerelaan masing-masing... *bullshit*.... Menurut Hakim Jeremy Griggs, mangsa berumur dlm 30-an, masih lg anak dara, sudah pun mempunyai steady boyfriend (8thn couple), dan bercadang nak simpan dara dia tu sampai mlm pertama... Cane lor reaksi bf dia erh lps insiden ni... Selain tu, si brute ni lak rogol mangsa lps 2minggu keluar dr penjara... sebelum ni dia penah dipenjara atas kesalahan jenayah yg sama... Ape lagi, judge dlm kes ni pun penjarakan dia kat Exeter crown court selama 4 tahun 3 bulan... tarikh dia dibebaskan tu belum tentu lg sbb semuanya atas budi bicara parole board... baguslah camtu kan? biar si botak tu duk lelame ckit dlm penjara... keluar pun menyusahkan org saja... takde rase menyesal langsung walaupun pernah dipenjara sebelum ni.... takde elemen 3'R' - REGRET, REPENT & REFORM"... ecececece, mcm blajo Evidence and Procedure in Syariah Courts lak... 




Source: The Daily Mail
Published March 17 2011

Tuesday, March 15, 2011

..:: weekend yg sungguh bermakna ::..

..:: my h0met0wn ::..
Weekend baru-baru ni aku balik ke hometown aku, Ipoh... Sampai je kat Ipoh, aku pulang ke rumah ayah di Kuala Kangsar... Ahakssss, letih mmg letih... tapi weekend ni sangat bermakna wat diri aku... aku dapat jumpa parents, lepaskan rindu pd adik-adik kesayangan aku, luangkan masa bersama... perghhh, mmg syiok abesh... hari sabtu aku dan adik - adik aku ikut parents ke Taiping. Dorg nak pergi kenduri kawan lama dorg time dorg tinggal kat Sarawak 26 tahun lepas... Cuba bayangkan, bila da lame sangat tak jumpa, bila da jumpa amik mase lame benor nak berkongsi cite, imbas balik kenangan dolu - dolu... aku ingat ayah aku je yg happy dpt jumpa balik kwn - kwn lame beliau... ghope - ghope nya mak aku pun same gak... dua - dua bz bersembang dgn kawan memasing... aku dgn adik - adik aku jadi lor tiang pacak sepanjang kenduri tu berlangsung. bila nak balik, ayah aku cakap dlm kete, "kesian kome, terpakse jadi mangsa bila mak & abah jumpa kawan - kawan lame"... ahaksss... sabor jelah...

Malam tu, cadangnya aku dan sepupu - sepupu aku nak pg karok, tapi bapak sedara aku pulak tetibe masuk hospital... kitorg pun bergegas lor ke rumah Pak Uda... Bila sampai je kat umah Pak Uda, ambulan da sampai... dia dalam keadaan antara sedar dan tidak... nampak sangat tak sihat... then kitorg pg hospital follow d'ambulan... dalam mase sejam duk kat hospital, Pak Uda di tahan kat wad... kata doktor dia terlalu letih & maybe tersalah makan... Doktor de gak gtau kitorg yg bapak sedara aku tu da 2 tahun tak pergi wat rawatan atau cek darah tinggi... kali terakhir wat check up tahun 2009... tu lor masalahnya, bila da sakit kena lor alert, sentiasa wat check up, sentiasa makan ubat... skg ni da nampak ape effect nya bile kita memandang remeh perkara yg mustahak... betul tak?

Ari Ahad lak, aku ingat nak berehat je tapi pepagi buta sepupu aku call ajak attend kursus masakan / pembuatan kek kat kolej komuniti... dorg tak cukup partner... so, aku yg mamai ni pun setuju lor nak join memandangkan aku pun bukan mahir sgt memasak. pe salahnya kalau aku join je kursus tu kan? kursus pd ari ahad lepas belajar tentang cara - cara membuat pizza... ahaksss... walaupun aku tak suka sangat makan pizza, tapi best jugak tau belajar... tak susah sangat cara buat nya... yg penting, semua bahan kena lor ikut sukatan yg betul... baru menjadi... banyak jugak tips yg aku dapat drpd Chef tu... ape yg dapat aku katakan, aku mmg enjoy join kelas masakan mcm ni... family aku pun nampaknya suka je pizza yg aku buat tu... heee (n_n)... mak - mak sdare aku suruh aku balik kuale 27hb ni sbb nak suruh aku join kelas buat kek dan pastri tapi aku tak dapat lor nak join... jadual aku sangat pack tambah lak hujung bulan ni aku da start final exam... minggu depan je aku nak kena submit project paper, aku ada 3 TESTS ( evidence in syariah + Islamic Banking & Takaful + Evidence Law = mmg terbaik!!! I like it, ahaksss, ahaksss....)... InsyaAllah, bile ade kelapangan nnt aku tentu akan ikut mane - mane class memasak anjuran kolej komuniti tu... dapat lor aku belajar teknik masakan yg betul & jugak dapat tips - tips masakan drpd Chef yg berpengalaman.... hehehehe...

Kat bawah ni aku selitkan beberapa gambar aku time pegi kelas memasak last Sunday... enjoy!

memasak pes tomato

kacau jgn tak kacau... hehe

sapukan pes tomato atas doh yg da siap

heee... it's me...

taburkan seafood ats pes tomato yg telah di sapu pd doh

inilah pizza sinaran hati hawa yg belum siap... ahaksss...

taburkan potongan nenas yg dipotong dadu

2 jenis pizza (vegie + seafood)

tambahkan potongan bawang besar ya

taburkan mozarela + parmesan cheese ats pizza

siap untuk dibako... kita bako, kita bako!!! (n_n)

pizza yg sudah siap dibako... yummy....yummy...











Thursday, March 10, 2011

..:: it's aLL aBoUt mE... mE, Me, mE, Me ::..



Tarikh Lahir pada 29

Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk dimengertikan.


DISEMBER

  • Sangat setia dan pemurah.
  • Bersifat patriotik.
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
  • Seronok bila didampingi.
  • Suka bercampur dengan orang.
  • Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
  • Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
  • Tidak pandai berpura-pura.
  • Cepat marah.
  • Perangai yang mudah berubah-ubah.
  • Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
  • Benci pada kongkongan.
  • Suka berlawak.
  • Pandai buat lawak dan berfikiran logik



  • sumber : kajian tarikh & bulan kelahiran drpd Dr. Fadzilah Kamsah (n_n)





..:: baran ohhh baran ::..

hehehe..pfffht
Salam... Hari ni aku nak luahkan kejap isi hati aku dlm blog ni... korang pernah tak rasa yang diri korang ni dalam kategori pemarah, cepat melenting, cepat berprasangka buruk pd sumone yang selalu khianati kepercayaan yg korang bagi pada dia? bak kata omputih, "betrayal begins with trust",aite? aku ni dalam kategori seperti yg disebutkan di atas tu lah... aku pun tak tau nape aku ni cepat sangat melenting... orang-orang tua kata sape cepat marah, cepat jugak lor sejuk nya... aku pun confuse kadang-kadang... aku cepat melenting if ade sumthing yg tak kena pd mata aku... tapi tak boleh lawan dgn sifat amarah aku pada makhluk yg sorang ni... aku pun tak tau nape aku cepat sangat bengang dgn dia ni... maybe dia ni byk wat salah pd aku ke, tak pun sbb aku look like a dumbest person in the world bila aku dgn dia ni... rasa mcm diperbodohkan pun ade... bila aku asyik ingat-ingat perkara yg lepas-lepas dia pernah buat pd aku, terus aku pun moody tak tentu pasal... xtau mcm mana nak overcome this prob :(

Sekarang ni aku rasa daripada aku menambah dosa dengan lepas geram pd dia dan kedut di muka aku ni, better aku mengelak dari dia... aku tak nak la berdendam ke ape dengan makhluk yg satu tu, cukup-cukup lor ape dia dah buat pada aku selama ni... semua org di sekeliling aku cuba yakinkan aku supaya hindarkan diri dari makhluk tu, cuma aku ni celik tapi buta agaknya... celik tp buta? wadehel is that? aku tahu dia mcm mana tapi still jugak bg peluang dia berubah... da tak terkira rasanya peluang yg aku bagi kat makhluk tu. tapi haremmmm.... tak boleh blah langsung... ibarat susu dibalas tuba... mcm tulah manusia kan... tak tahu menghargai... sekarang ni aku taknak bengang-bengang tak tentu pasal, life must go on, hindari diri dari segala perkara yg boleh merosakkan masa depan, elakkan dari berhubung langsung dgn makhluk tu, doakan saja yg terbaik buat dia dan doakan semoga Allah cepat-cepat lupus kan dia drpd ingatan aku... I have to think positive by now and move on... yeah!!!

Pengalaman aku tu patut nya aku jd kan pengajaran untuk masa akan datang... insyaAllah, berita gembira akan menyusul tahun depan... yippiiiiieeee!!! harap segala perancangan berjalan dgn lancar, insyaAllah... sekarang ni sebelum aku tempuhi fasa lain dalam hidup aku tak lama lagi, lebih baik aku fikirkan cara untuk relaks kan diri, cool kan diri aku daripada pikir perkara yang tak mendatangkan manfaat serta faedah buat diri aku, jalani hidup dgn tabah, sentiasa fikir positif,  kena kuatkan mental stamina dan buat yg terbaik dalam hidup... apa yg menjadi fokus utama aku skrg tentulah study... aku nak jugak belajar atasi rasa cepat melenting aku ni. how to control this anger??? pagi td time tutor evidence law aku dengar tazkirah yg pd pendapat aku sangat berguna untuk dipraktikkan... apabila kita idamkan sesuatu setelah gigih berusaha, jika kita dapat apa yg di idamkan tu ucapkan lah 'astaghfirullah'... kalau tak dapat lak ucapkanlah 'alhamdulillah'... motif disebalik ucapan-ucapan tersebut seperti ucapan astaghfirullah jika kita dapat sesuatu yg di idamkan, 'semoga apa yg kita dapat tu akan jadikan kita lebih takut dan berhati-hati dengan apa yg kita dapat tu... supaya kita takde sifat sombong, takbur, salah guna kuasa dan mcm-mcm lg... bg ucapan yg kedua pula, jika kita tidak mendapat apa yg kita impikan, ucapkanlah alhamdulillah yg menandakan Allah menjanjikan sumthing yg lebih baik buat kita. tak pun disebabkan kita tidak mendapat apa yg di idamkan itu, kita terhindar dari rasa sombong, bongkak, riak, takbur, etc... 

Moral of the tazkirahnya sekarang, kita kena terima apa yg diberikan kpd kita seada-adanya... sifat Qanaah dlm diri tu sangat penting... maksud aku bukan nya cepat berpuas hati dgn diri sendiri tapi cuba bersikap sederhana... aku pun kadang-kadang tak aplikasi ni sume... cuma lepas tazkirah td aku mcm terhentak dr lamunan... berapa org yg tak melenting kalau apa yg di idamkan tak dapat... contohnya, da berusaha bersungguh-sungguh dalam berkempen untuk sesuatu position, tapi tak dapat, tentu lah melenting dan marah kan... berapa org sangat lor yg ucapkan Alhamdulillah jika berada dlm situasi mcm tu... Aku pun marah kalau camtu... hehehehehe.... tapi betul jugak kata lecturer aku, kita jgn cepat melenting, berfikir secara rasional, jangan beratkan kepala pikir perkara yg bukan-bukan... perkara yg penting perlu diberi keutamaan... abaikan saja jika org tu buat apa-apa pd kita as long as tak menjejaskan kita... kita tak kacau hidup org, knp mesti org tu kacau hidup kita kan? melainkan dia tu bangang + bengap + pendengki + busuk punya kaki... 


aku kena gak google untuk dapatkan tips atasi perasaan cepat marah aku ni... hehu! tapi cyesly,untuk berubah mmg amik masa tmbh kalau nak berubah attitude dr pemarah jd seorg yg co0l... it's not an overnite process to transform or change ourselves, aite? it is sumthing to do wif our heart... so, I have to start thinking that I am a co0l person from now on... ahakssss... aku mesti boleh punya, bukan Malaysia saja yg boleh tau... the biggest enemy is ourselves, not others... take how many time that I want to become a better person is not a crucial matter here, what is the most important thing, keep on trying to be a good person as I can... I am who I am... I dowanna be sumbody yg hipokrit... peduli kan kata-kata nista org... dah lor tak bagi support then nak wat kita jd lg down saja... wut's the purpose of doing that pun xtau lor... insyaAllah, aku akan cuba perbaiki diri aku... always being positive!!! kepada makhluk tu, all the best for you & may Allah bless you... 

Tuesday, March 8, 2011

..:: aku yg kesedihan ::..





Christina Perri - Jar of Hearts

I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret 

And don't you know
 I'm not your ghost anymore
You lost the love
I loved the most


And I learned to live, half alive
And now you want me one more time


And who do you think you are?
Runnin' round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul 


So don't come back for me 

Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found

But I have grown too strong 

To ever fall back in your arms

And I learned to live, half-alive 

And now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold 

From the ice inside your soul
So don't come back for me 

Who do you think you are?

Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed

Cause you broke all your promises
And now you're back 

You don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul

So don't come back for me 

Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul 


Don't come back for me
Don't come back at all 


Who do you think you are?

Who do you think you are?

Who do you think you are?



*lagu yang menggambarkan isi hati aku sekarang... sob37x... (T_T)

..:: Banduan transeksual dibenarkan pakai bra + make up ::..

Alkisahnya, semalam kat moot court AIKOL (Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws) ade satu debate mengenai third gender... ape position third gender atau jantina ketiga ni di kalangan masyarakat kita... Adakah kewujudan mereka ini di ikhtiraf ataupun tidak di Malaysia? Adakah mereka-mereka ini mempunyai hak dan kebebasan seperti yg dimiliki oleh lelaki dan wanita di negara kita ni? Aku tak dapat nak join debate tu sebab aku ade class criminal procedure pd mase debate tu diadakan... ape lah intipati  debate tu erh... then, aku terbaca lak satu newspaper cutting yg pd aku agak menarik gak isi nya... topiknya mengenai banduan transeksual di UK yang dibenarkan memakai bra dan juga make up (alat solek) ketika sedang menjalani hukuman penjara... semua officers kat penjara telahpun diarah untuk membenarkan banduan-banduan transeksual ni memakai bra dan juga alat solek...


so, dorg ni ade hak lor untuk melawa dan berdandan dgn alat solek masing-masing... golongan transeksual ni golongan yg tukar jantina daripada jantina asal kepada jantina lain... contohnya daripada laki kepada pempuan, daripada pempuan  kepada lelaki...Segala detail-detail & particular tentang polisi yang baru sahaja diperkenalkan oleh Ministry of Justice Kenneth Clarke ini antara lain mengandungi hak-hak banduan yg telah menukar jantina hendaklah dibenarkan membeli baju yg bersesuaian dgn jantina mereka daripada home shopping catalog... tu dia... hak dorg ni mmg terpelihara sungguh... Bukan tu saja tau, warder-warder penjara ni kalau dorg nak panggil banduan-banduan transeksual ni, dorg mestilah memanggil banduan tersebut dengan gelaran 'CIK/MISS/MS' dan bukan nya Encik/Mster/Mr. Gelaran tersebut hendaklah dipanggil dengan penuh rase hormat dan sopan santun, bukan main perli-perli erh... perintah ni telahpun dijelaskan dalam garis panduan yang telahpun berkuatkuasa pd bulan ni (if I've not mistaken lor sebab newspaper cutting ni issued pd 5th March 2011). Ini merupakan new mandatory guidelines lor untuk warder - warder penjara...  

Dalam garis panduan tu jugak ade beberapa nasihat untuk isu-isu lain yg berkaitan dengan banduan yg telah bertukar jantina (transsexual inmates). Contoh isu-isu yg berkaitan dengan banduan - banduan transeksual ni macam bilik air kat penjara... adakah dorg ni perlu bercampur dengan banduan lelaki atau banduan pempuan jika dorg nak mandi atau buang air kecil/besar? ataupun perlukah dorg ni di asingkan serta diberikan bilik air yg khas untuk golongan transeksual sahaja? itu yg menjadi isu sekarang ni... Selain dari tu, kalau ade officers yg mempersoalkan ataupun ade soalan tentang polisi baru ni di gesa untuk terus saja contact dengan Ministry of Justice's. Talian mereka ni akan di sambungkan pd "gender recognition policy team"... ahaksss... Buku garis panduan yg diperkenalkan tu ade lor dlm 20 muka surat, aku pun tak sempat nak google kat internet kalau-kalau ade... Buku tu yg diterbitkan dan di edarkan pada Gabenor penjara menegaskan bahawa banduan-banduan yg merasakan diri dorg ni dalam golongan transeksual then ade hati nak tukar balik pada jantina asal dorg diberi kebenaran untuk menjalani hidup mengikut jantina yg mereka pilih. 

Banyak jugak tau keistimewaan banduan transeksual ni... dorg jugak dibenarkan memakai pakaian yg dorg rasa sesuai dengan jiwa dan sanubari dorg... Dorg ni jugak boleh tukar nama kepada nama yg dorg inginkan atau idam-idamkan (contohnya Micheal jd Michelle, takpun Canny jd Kane Robertpakinson...mcm-mcm lg la). Dorg ni boleh jugak pilih suka hati dorg je nak digelar sebagai ape, Cik ke, Miss ke, Ms ke... asalkan dorg selesa dan puas hati dgn gelaran tersebut... 

Golongan-golongan transeksual ni jugak dibenarkan untuk mendapatkan ape-ape barang yg dapat membantu dorg menyesuaikan diri dengan jantina baru dorg ni... peraturan baru ade menyebut tentang medical prostheses iaitu berkaitan dengan anggota palsu lor terutama dalam kes-kes yg tukar jantina daripada lelaki kepada wanita...dorg leh pakai bra dan bersolek untuk cover janggut atau misai dorg tu kalau still ade janggut ataupun misai tumbuh melata di atas bibir or dagu dorg... hehehehehehe... Banyak kan keistimewaan org tukar jantina ni... perghhhh... di iktiraf sampai begitu sekali.... siap perkenalkan new policy dengan terbitkan garis panduan untuk setiap penjara lagi... agagagagagagaga... 


Ade satu paragraph dalam buku garis panduan tu yg menyentuh mengenai banduan-banduan transeksual yg tak sempat ataupun takde duit nak pergi wat pembedahan tukar jantina ataupun pergi terapi lanjutan, dorg ni boleh guna ape-ape jugak alat atau items untuk bantu diri mereka sendiri untuk kelihatan seperti jantina yg mereka inginkan. Contohnya kalau lelaki tu nak bertukar jadi pempuan tapi tak pergi wat pembedahan buang alat sulit, tak ambik pil hormon untuk jadi pempuan, dorg leh je pakai baju gaun takpun skirt untuk tunjukkan dorg ni pempuan. takpun, pakai je lipstick wane merah cili tu, tepek bedak tebal-tebal kasi cover sikit janggut sama itu misai... sebab tu dorg leh pakai makeup dengan pakai bra dalam penjara... betul tak? hehe...



Perlu di ingat, mane-mane penjara yang cuba menghalang golongan tukar jantina (transeksual) ni daripada pakai bra atau alat makeup akan di bawa ke mahkamah untuk judicial review ( kajian semula kehakiman di mana mahkamah mungkin memberi deklarasi, injunksi, atau award ganti rugi, etc)...

The Right Honourable Kenneth Clarke (Ministry of Justice) ini merupakan British Conservative politician kat United Kingdom... Nama manja dia ni Ken Clarke je... Beliau ni boleh dikatakan salah seorang ahli politik yg agak terkenal jugak lor kat Britain... 

Sekian....

Sunday, March 6, 2011

..:: Mahallah Diceroboh ::..

intruder tak diundang tapi minta ditendang
Salam... Ape kabo semua? ahaksss... harap sume nya sihat-sihat belaka hendaknya... Ari ni aku nak kongsi sikit cite yg terjadi pd tgh mlm td... alkisah nya, tgh aku sibuk-sibuk print gambar-gambar bersama teman & men'download' kes-kes rogol, terdengar lak announcement ttg pencerobohan... mahallah a.k.a hostel yang aku menginap telah diceroboh oleh lelaki yg tidak dikenali...OHHHHHHH, TIDAKKKKKK!!!! mmg kecoh lor selepas announcement mengejutkan dan membuatkan org terkejut itu dibuat... Roomates aku yg da tido semua terbangun dan ketakutan lps dgr announcement tu yg di ulang beberapa kali.... perghhhh, situasi ketika itu gawat seyh.... Roomates aku confirm tak boleh tido dan berkumpul di bilik aku.... then kitorg ternampak ade beberapa org pak guard kat luar tingkap yg sibuk menyuruh kitorg kunci pintu dan tutup tingkap... Penceroboh??? tatkala terdengar perkataan intruder tu mula lor kitorg buat beberapa presumption (sempat lagi time gawat2x ni... hehehehe)... antara presumptions yg sempat di buat adalah seperti berikut :-

  1. macam mana ya kalau penceroboh tu masuk bilik kita & rogol kita?
  2. macam mana lak kalau dia menyelinap masuk bilik kita dengan bersenjatakan pisau,then ugut kita supaya bagi semua duit, laptop, handphone?
  3. penceroboh tu warga tempatan ke foreigner erh?
  4. penceroboh tu masuk ikut mana erh? ikut pintu belakang mahallah ke atau pintu depan?
  5. macam mana dia boleh menceroboh erh, dia menyamar jadi pempuan or pondan ape?
  6. macam mana kita nak cam dia kalau dia mencabul kita then lari mcm tu saja? sempat ke pak guard nak kejar dia? dapat ke kesan penceroboh tu balik? uia ni bukan kecik...

Haaaaa.... itu dia antara presumptions yg sempat kitorg buat sementara mengintai-intai pak guard kat luar bilik yg asyik suruh kitorg kunci pintu dan tingkap... ahakssss... macam-macam kan? tapi keselamatan tu sangat penting kan, mana tak nya, kalau ade kes-kes mencabul, rogol, rompak, mencuri, kan bahaya tu... kesan dan implikasi terhadap institusi dan jugak pelajar tersangatlah banyak... aku nasihatkan roomates aku supaya tido je, tak payah pikir banyak... bukak lampu depan bilik sudah... hehu... ngeri tul kalau terbayangkan kes-kes rogol dalam kampus if perkara mcm tu betul-betul pernah terjadi... perghhh, aku ni dah lah tengah baca kes prima facie ttg kes rogol... mmg aku tgh berimaginasi kes rogol ni sbb fakta-fakta nya pun semua cite detail apa yg perogol tu buat pada mangsa nya... harap-harap malam-malam seterusnya nanti takkan ade lg dengar announcement ttg penceroboh tanpa di undang tapi minta ditendang tu... hehehehehe.... ape aku taip ni...  apepun, jaga lor keselamatan diri masing-masing,ok... sentiasa kunci pintu bilik atau pintu rumah jika bersendirian... pastikan nombor-nombor yg penting ada dlm simpanan... senang nk contact if pape jd nanti... Renung-renungkan!