Tuesday, May 24, 2011

..:: Resepi - resepi Roti ::..



Salam.. Hi uollsss... Selepas menghadapi hari- hari yg sangat sibuk lg menyibukkan sejak da graduate ni, baru lor aku ade mase nk update blog. ahaksss... kali ni aku nak kongsi dgn korang sume resepi untuk buat roti pulak... korang boleh buat apa sahaja jenis roti asalkan korang ikut resepi asas membuat roti ni... InsyaAllah, pasti menjadi... selamat mencuba ya!!!

ROTI



Bahan - bahannya :-

1. Tepung berprotein tinggi                     500gm
2. Yis Segera                                              10gm
3. Gula Kastor                                           60gm
4. Garam                                                      7gm
5. Susu Tepung                                          25gm
6. Telur                                                       1 biji       
7. Marjerin                                                20gm
8. Bread Softener                                      20gm
9. Air                                                        225gm     


Cara - caranya :-

1. Masukkan tepung dan yis segera ke dalam mangkuk pengadun.
2. Guna kelajuan 1 putar selama 1 minit.
3. Masukkan gula, garam, susu tepung, telur, marjerin, bread softener dan air. Garam dan marjerin dimasukkan kemudian sekali setelah gula, susu tepung, telur, bread softener dan air di masukkan.         
4. Adun semua bahan-bahan tadi selama 8 minit pada kelajuan 4.
5. Rehatkan selama 20 minit.
6. Bentukkan dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik.
6. Bakar selama 20 minit.

Tips : Selepas step yg ke empat, kalau rajin, potong lor adunan td pd setiap 60gm... lepas tu ambil tuala lembab dan tutupkan adunan roti yg telah dipotong setiap 60gm dengan tuala tersebut. ini untuk proses pengembangan adunan roti td...


ROTI KISMIS 




Bahan - bahan :-

1. Tepung berprotein tinggi                     500gm
2. Yis segera                                               10gm
3. Gula                                                        60gm
4. Garam                                                      8gm
5. Susu Tepung                                           25gm
6. Telur                                                        1 biji
7. Marjerin                                                 20gm
8. Pelembut Roti                                        20gm
9. Air                                                          250ml
10. Kismis                                                 100gm


Cara - caranya :-

1. Masukkan tepung berprotein tinggi dan yis segera ke dalam mangkuk mesin adunan.
2. Gunakan kelajuan noz selama 1 minit.
3. Masukkan gula, garam, susu tepung, telur, marjerin, pelembut roti dan air kemudian di adun sehingga sebati selama 4 minit.
4. Masukkan kismis dan di adun lagi selama 1 minit.
5. Perapkan selama 20 minit.
6. Bentukkan adunan menjadi dandanan.
7. Kemudian masukkan ke dalam proover sehingga naik.

Adunan dibakar dalam ketuhar selama 20 minit. Kemudian angkat dan biarkan ianya sejuk.

No comments:

Post a Comment